veerkracht, aantrekkingskracht, overtuigingskracht, daadkracht, verbindingskracht, bezinningskracht en organisatiekracht

Wat beweegt jou en hoe krijg je een ander in beweging? Ga je voor een topcarrière met dito salaris of is werk voor jou vooral een manier om je creatief te uiten, leuke collega’s te ontmoeten of een plek waar je je veilig voelt en jezelf kan zijn? Ben je iemand die anderen meekrijgt door een grap, gedeelde smart of een stevig inhoudelijk gesprek? Met welke snelheid beweeg je en in welke richting? Ga je naar iets toe of komt iets naar jou toe?

Van nature denken we in patronen en volgen we onze eigen gebaande paden. Patronen helpen het leven hanteerbaar te maken maar kunnen ons ook in de weg zitten. Wat geldt voor mensen geldt ook voor organisaties, maatschappijen, geloof of wetenschap. Mensen en hun onderlinge relatie(s) creëren de werkelijkheid en geven samen betekenis aan de werkelijkheid. 

Universele energieën
Energie vormt de basis van ons gedrag. Archetypen kun je zien als personificaties van energieën. Een archetype ‘spiegelt’ vanuit welk perspectief je handelt, voelt, denkt en naar de wereld kijkt. In al hun eenvoud zijn archetypen een rijke basis voor het stellen van diagnoses. Ze helpen de achterliggende waarden, behoeften en motieven van personen, organisaties en maatschappijen te verkennen en structureren en hun belevingswereld in kaart te brengen. Ik baseer me daarbij op de archetypen van de bekende psychologen en psychiaters Jung en Bolen aangevuld met eigen onderzoek en ervaring.

Het mooie is dat iedere persoon of organisatie zich kan herkennen in één of meer van de archetypen. Door hun herkenbaarheid geven archetypen je de kans op een Aha-ervaring. Intuïtief ga je jezelf en de wereld beter begrijpen.

Zeven perspectieven – innerlijke reis
Samen vormen de archetypen een spiegel van 360 graden. Het zijn zeven brillen of perspectieven om naar de wereld te kijken. Wie diagnoses wil stellen over de organisatie, maatschappij of individu moet zeven verschillende perspectieven naast elkaar hanteren. Elk perspectief staat voor een levenskracht met een bepaalde sturing en functie, die activiteit en verandering veroorzaken. Samen staan de zeven archetypische energieën ook voor onze innerlijke reis op weg naar heelheid:

Perspectief

Hoe

Archetypische bron

in verbinding

harmonieus

verzorger

aan de slag

gestructureerd

regelaar

in vuur en vlam

creërend

inspirator

met de stroom mee

open

speler

voor goud gaan

gedreven

strijder

op adem komen

aandachtig

wijze

aan het stuur

weloverwogen

strateeg

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail