Kantelen naar spirituele groei?!

Posted by on dec 14, 2014 in Blog, The bigger picture
Kantelen naar spirituele groei?!

We kantelen volop dezer dagen, in de krant, op social media en op de televisie. Op kantelaar.org lees ik dat ‘kantelen’ staat voor samenleving 3.0:

Oude samenleving
structuren
vast
bezit
top-down
global

Nieuwe samenleving
mensen
vloeibaar
gebruik
bottom-up
glokaal

Dwarsdenker, kantelaar en transitieprofessor Jan Rotmans heeft een platform Nederland Kantelt opgericht om alle kantelinitiatieven in de zorg, in de bouw, energie, cultuur en andere sectoren te bundelen. Een mooi initiatief.

Kantelen
Kantelen als metafoor voor de transitiefase waar we nu inzitten roept bij mij ook een vraag op.

Is kantelen het inwisselen van het ene uitgangspunt voor het andere of kantelen we naar spirituele groei?

Bij kantelen denk ik aan een kubus die van kant wisselt; een wenteling van 90 of 180 graden. In de oude samenleving geloofden we in hiërarchische efficiency gedreven organisaties en in de nieuwe samenleving hebben we dat ingeruild voor een bottom-up deeleconomie. We vervangen de ene waarheid door de andere. Een frisse blik die ons weer nieuwe energie geeft en krachten bij onszelf en in de wereld in balans brengt. Is dat transitie en een verandering van tijdperk? Ja, dat denk ik wel want onze uitgangspunten worden herzien. Er ontstaan nieuwe manieren van hoe we naar onszelf, de ander, de wereld en de werkelijkheid kijken en nieuwe manieren om daar mee om te gaan. Is het ook groei? En dan bedoel ik geen economische groei maar spirituele groei. Groeien we als mensheid als we de ene waarheid voor de andere waarheid inwisselen? Of groeien we naar een soort universele waarheid die alle andere waarheden in zich verenigd?

Spirituele groei
Er zijn veel denkers die hebben geprobeerd in de geschiedenis enige systematiek te ontwaren en sluitende verklaringen proberen te vinden voor hoe de wereld in elkaar zit. Denkers die geprobeerd hebben te begrijpen wat niet eenvoudig begrepen kan worden.
Een beroemde fabel uit India over de Blinde mannen en de Olifant gaat over zes blinde reizigers die op hun levensweg tegen verschillende delen van een olifant aanlopen. Elke blinde man schept vervolgens zijn eigen versie van de realiteit, gebaseerd op zijn eigen beperkte ervaring en perspectief.

Eye-openers
Het verhaal is een waarschuwing tegen elke vorm van absolute waarheid. Een moderne versie van de fabel en meer toegespitst op organisatiekundige principes is de studie van G. Morgan Images of Organization. Het laat op overtuigende wijze zien dat het denken over organisaties of over verandering begint met de aannames die je hanteert. Zie je de organisatie als een brein, als een machine of als een politieke arena? Elke bril levert je hele andere informatie op. What you see is what you get. Morgan toont ons een waaier van brillen, allemaal ‘waar’ en met elkaar een enorm rijk beeld van wat een organisatie ‘is’.

In de filosofie is het Nietzsche die met zijn perspectivisme eenzelfde punt raakt. Voor Nietzsche leven wij mensen in een schijnwereld die we voor de waarheid houden. We houden zelf de illusie in stand dat er maar één manier is om te kijken. Volgens hem is het niet mogelijk om je boven die perspectieven te stellen en dé werkelijkheid in zijn volle omvang te zien.

Kom ik terug op mijn eerdere vraag: ‘is kantelen een frisse blik of blik- en bewustzijnsverruiming?’ Zagen we eerst de slurf van de olifant en nu de staart? Of zijn we op weg om de hele olifant te zien?

Ik wens jou en de jouwen geluk en wijsheid voor 2015!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Reken uit (ter beveiliging) *